Po výdatnom snežení a dažďoch hrozia povodne

25.02.2013 Bratislava

Bratislava 24. februára (TASR) - Na niektorých vodných tokoch v SR naďalej platí dnes 2. stupeň povodňovej aktivity, ktorý vydal Slovenský hydrometeorologický ústav.

SHMÚ upozorňuje na riziko zvýšených hladín v dôsledku dažďa a topiaceho sa snehu na rieke Nitra v lokalite obce Chalmová, na rieke Žitava pri Vieske nad Žitavou a na toku Suchá v katastri obce Prša. Podľa SHMÚ sa hladina Žitavy ustálila, avšak hladina Nitry a Suchej naďalej stúpa.

Voda zaplavila polia
Rieka Žitava pri Vieske nad Žitavou v okrese Zlaté Moravce zatopila okolité polia. Hladina rieky dosiahla 322 centimetrov a naďalej stúpa. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na dnešný deň výstrahu 2. stupňa týkajúcu sa povodňovej aktivity na tomto úseku. Tretí stupeň povodňovej aktivity hrozí pri dosiahnutí hladiny 350 centimetrov.

Úsek medzi Vieskou nad Žitavou a Vrábľami je v regióne najkritickejším miestom na toku Žitavy. Po výdatnejších dažďoch sa tu voda pravidelne vylieva z koryta a zalieva okolité polia a záhrady. Na moste vo Vieske v jarných mesiacoch v období topenia snehu hliadkujú dobrovoľníci, ktorí vyberajú konáre a rôzne naplaveniny, ktoré sa zachytávajú pri moste a obmedzujú prietok vody pod mostom.




V Zvolenskej Slatine vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity
Pre vybreženie rieky Slatina vyhlásili dnes večer v obci Zvolenská Slatina druhý stupeň povodňovej aktivity. Ako TASR informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno, druhý povodňový stupeň vyhlásili aj na viacerých miestach na juhu stredného Slovenska na rieke Ipeľ.

Topiaci sa sneh a dážď naplnili dnes aj koryto Ipľa. "Na základe stúpania hladiny Ipľa a vnútorných vôd pri prečerpávacích staniciach navrhli správy povodia Ipeľ SVP preventívne vyhlásenie druhého stupňa povodňovej aktivity v obciach Veľká nad Ipľom v okrese Lučenec a Balog nad Ipľom v okrese Veľký Krtíš. Samosprávy návrh akceptovali a druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili," informoval Krno.

Zdvihla sa aj hladina rieky Sikenica v Kalinčiakove pre Leviciach. Na hranici vybreženia sú aj toky v Rapovciach v okrese Lučenec.
 

Vyberte región